بررسی خلاصه از خودروی H30 کراس:
خودوهای کراس در بازار ایران قدمت چندانی ندارند و شاید مطرحشدن این کلاس از اتومبیلها در بازار ایران را بتوان همزمان با حضور لیفان X۵۰ دانست.
چندی قبل شرکت ایران خودرو از دانگفنگ H30 کراس رونمایی نمود که با توجه به قیمت رقابتیاش بسیار مورد توجه قرار گرفت.
طراحی:
H30 cross در ظاهر جلو با وجود چراغهای کشیده، جلو پنجره باریک و قطعات پلاستیکی سپر یک طراحی ساده با کمی چاشنی خشونت دارد. نمای جانبی هم با خط مورب روی دربها و گلگیر عقب شیک و امروزی بوده و در عین حال وجود فلاپهای روی گلگیرها که با ضربهگیرهای زیر دربها به شکل یکپارچه هستند، به عضلانیشدن این ظاهر و نزدیکشدن به یک SUV حقیقی کمک میکند. H30 cross در ظاهر عقب به لطف چراغهای امتداد یافته روی ستونها بلندتر از آنچه هست، به نظر میرسد و همان چاشنی خشونت ظاهر جلو در ظاهر عقب هم به لطف ضربهگیر بزرگ روی سپر و دیفیوزر زیر آن، قابل دیدن است. اتاق H30 cross هم با توجه به مشارکت نزدیک دانگفنگ با پژو در بخشهایی همچون درب جعبه داشبورد و ساعت دیجیتال بالای قسمت میانی شبیه به تولیدهای پژو است که در مجموع اتاق هماهنگ و بهتری است ضمن اینکه با وجود مانیتور بزرگ موجود در بخش میانی داشبورد و قطعات طرح چوب و فلز، جلوهای لوکستر از اتومبیلی در این سطح قیمت دارد.
فضای داخلی:
H30 cross دارای طول، عرض و بلندی به ترتیب (۴۳۵۱، ۱۷۶۰ و ۱۵۲۸) میلیمتر به همراه فاصله میان دو محور ۲۶۱۰ میلیمتر است که با این ابعاد کمی طویلتر و عریضتر از رقیبش لیفان X50 بوده اما به مقدار جزئی کوتاهقدتر است ضمن اینکه در فاصله دو محور شش سانتیمتر بزرگتر از X50 و ۱۶٫۵ سانتیمتر بزرگتر از پژو ۲۰۶ بوده که نوید دهنده فضای خوب برای مسافران است.
از نظر فضای صندوق بار هم H30 cross با داشتن فضای ۴۱۷ لیتری که با تا نمودن صندلیهای عقب تا ۱۱۳۷ لیتر گسترش مییابد، به نسبت اندازه اتومبیل فضای بار خیلی خوبی داشته و از بابت استفاده خانوادگی نگرانی ایجاد نمیکند.
مشخصات فنی:
دانگفنگ H30 cross از موتور مشهور TU5 پژو استفاده مینماید که برای ایرانیان موتور آشنایی است. این موتور ۴ سیلندر ۱٫۶ لیتری روی H30 cross توانی معادل 105 اسب بخار دارد و با تولید حداکثر گشتاور ۱۴۲ نیوتن متر و با استفاده از یک جعبه دنده ۴ سرعته خودکار تولید کمپانی معروف Aisin ژاپن قادر است تا این مینی کراساوور چینی را با مصرف نمودن حدود ۷ لیتر سوخت در هر ۱۰۰ کیلومتر در سیکل ترکیبی در مدت زمان ۱۲٫۵ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت رسانده و در انتها تا حداکثر سرعت ۱۸۳ کیلومتر بر ساعت به حرکت خود ادامه دهد.
امکانات رفاهی و ایمنی:
اصلیترین تجهیزات آسایشی H30 cross شامل سامانه تهویه مطبوع خودکار، سانروف، سنسور پارک و دوربین دنده عقب، سامانه صوتی و تصویری مجهز به نمایشگر ۶٫۵ اینچی لمسی و بلوتوث، فرمان چرمی مجهز به کلیدهای کنترلی سامانه صوتی و... است که تقریباً همسطح با رقیبش لیفان X50 بوده و برای اتومبیلی با سطح قیمتی زیر پنجاه میلیون تومان بسیار عالی است.
از نظر ایمنی هم H30 cross با داشتن ترمزهای مجهز به سامانه ABS و EBD و چهار عدد ایربگ در مقابل رقبای ۲ ایربگ خود از ایمنی بسیار مناسبی برخوردار است.
سخن پایانی:
دانگفنگ H30 cross در بازار ایران با دو دسته رقیب رودرو است؛ اول رقبای همکلاس که در میان آنها تنها لیفان X50 با آن قابل مقایسه بوده و اتومبیلهایی مانند سانگ یانگ تیوولی و رنو کپچر با توجه به فاصله قیمتی بسیار با H30 cross در بخش دیگری از بازار به رقابت میپردازند. دسته دیگر رقبای قیمتی بوده که تعداد زیادی اتومبیلهای ایرانی و چینی زیر پنجاه میلیون تومان را شامل میشود.
H30 cross در مجموع در مقابل رقبا تقریباً از هیچ نظر کم نمیآورد و توانسته مجموعهای هماهنگ را با قیمتی بهتر گرد آورد و میتواند انتخابی ایدهآل برای کسانی باشد که به دنبال یک اتومبیل با نمایی نسبتاً اسپرت و در عین حال آسان برای استفاده شهری و خانوادگی در این محدوده قیمتی هستند.