خوب دوستان می خوام تجربیاتم رو از سفر با تیبا بنویسم.خیلی خلاصه و مفید سعی می کنم بگم خدمتتون.
از اونجائی که کلا آدم منفی باف و بد بینی نیستم از نکات مثبت شروع می کنم
----- نکات مثبت----
1- راحتی سر نشینان : صندلی های تیبا چه صندلی راننده و چه شاگرد طراحی مناسبی دارن و این مسئله رو به خصوص توی رانندگی های طولانی مدت می شه حس کرد.اولا صندلی با اهرمهای تنظیم و پیچهای تنظیم ارتفاع برای راننده خیلی خوب و سریع تنظیم می شه. دوما پشتی صندلی به شگلیه که انگار صندلی بدن رو بغل کرده(البته می شد بهتر باشه) و در تکونهای جاده و تغییر جهت ها بدن در جای خودش حفظ می شه. همچنین قوس صندلی هم به نحوی هست که به کمر فشار چندانی وارد نمی شه.البته از 3.5 تا 4 ساعت رانندگی به بعد احساس درد به خصوص پائین کمر محسوس هست.اما تا اون موقع مشکلی نیست. سوما کفی صندلی ابعاد مناسبی داره زیر ران ها رو تا حدود زیادی پر می کنه و مانع خستگی پاها می شه.همچنین شیب کفی به سمت عقب باعث می شه احساس راحتی بیشتری بهتون دست بده.بباید گفت که فضای جلوی پا چه در قسمت عقب چه در قسمت جلو مناسب هست و از خستگی سر نشین ها جلوگیری می کنه.
2- موقعیت قرار گیری راننده پشت فرمان و موقعیت قرار گیری سایر ادوات :
باید گفت موقعیت راننده در پشت فرمان تیبا به نسبت مناسب هست.زمانی که پشت فرمان نشستین موقعیت داشبور فرمان و شیشه جلو خودرو به نحوی است که احساس امنیت به شما می ده.این احساس رو پشت فرمان پراید،L90 ،پژو 405 به این شکل نمی شه تجربه کرد.اما در 206 قابل احساس هست. موقیعت پدالها زیر پا مناسبه و باعث خستگی پا به خصوص عضلات پشت پا نمی شه.فرمان خودرو به نظر خوش دست میاد و به شما احساس تسلط به خودرو رو القا می کنه.موقیعیت دسته دنده هم مناسب هست همچنین کنترل سیستم صوتی خودرو هم نیاز به تغییر وضع راننده نداره و در حین رانندگی قابل دسترسی هست. اما موقعیت جا لیوانی ها و فندک مقداری پائین هست و دسترسی کمی مشکل. فضاها ئی هم که به عنوان نگهداری وسائل نزدیک به راننده تعبیه شده مناسب و کاربردی هستن.مثل محلی که جلوی ساعت تعبیه شده و برای گذاشتن موبایل یا چیزی نشابه اون مناسبه بدون اینکه دید ساعت کم بشه. صندلی شاگرد هم مشابه صندلی راننده هست با این تفاوت که چون تنظیم ارتفاع وجود نداره تا حدودی احساس پائین افتادگی به شخص دست می ده.
3-مصرف سوخت :
به صورت زیر توضیح می دم.با ذکر این نکته که بنزین مصرفی از نوع سوپر بود.
مسیر رفت : (3 نفر انسان بالغ و یک کودک و با وزن جمعی 215 کیلوگرم و حدود 60 کیلو بار در صندوق عقب،میانگین سرعت 90 کیلومتر بر ساعت )
224 کیلومتر شامل 70 کیلومتر شهری و 154 کیلومتر خارج شهر : 13 لیتر معادل 6.11 لیتر بر صد کیلومتر
360 کیلومتر کلا خارج از شهر : 20 لیتر معادل 5.55 لیتر بر صد کیلومتر
جمعا 584 کیلومتر شاکل 70 کیلومتر درون شهری و 514 کیلومتر برون شهری :33 لیتر معادل 5.65 لیتر بر صد کیلومتر
مسیر برگشت : (دو نفر انسان بالغ با وزن جمعی 130 کیلوگرم و حدود 60 کیلوگرم بار،میانگین سرعت 100 کیلومتر بر ساعت)
496 کیلومتر مسیر برون شهری(حدود 4 کیلومتر رانندگی داخل شهر که قابل صرف نظر هست) : 29 لیتر معادل 5.84 لیتر بر صد کیلومتر
با توجه به اعداد و ارقام بالا مشخص می شه که مصرف کلی ماشین در طول 1080 کیلومتر مسیر پیموده شده 62 لیتر معادل 5.7 لیتر بر صد کیلومتر بوده که مصرف قابل قبول و مناسبی هست.و این یه امتیاز خیلی خوب هست برای تیبا. همچنین از اعداد و ارقام بالا می شه فهمید در رانندگی با سرعت بهینه یعنی 90 کیلومتر بر ساعت مصرف خودرو 5.5 لیتر بوده اما با افزایش 10 کیلومتری سرعت این مصرف حدود 0.3 لیتر بر صد کیلومتر بیشتر شده و هرچقدر سرعت رو بالا ببرین مصرف به تدریج بالا می ره.می شه حدس زد با سرعت 140 کیلومتر بر ساعت که سرعت بالائی تو جاده های ایران حساب می شه مصرف باید حدود 6.8 الی 7 لیتر بر صد کیلومتر باشه که باز هم مصرف مناسب به نسبت سایر خودرو های داخلی هست.
4-فرمان پذیری خودرو ،هندلینگ، سیستم تعلیق :
در سرعت های 100 کیلومتر به بالا خودرو پایداری مناسبی داره.و شما به هیچ وجه احساس نمی کنید که با بالا رفتن سرعت کنترل خودرو سخت می شه.حتی با وجود ارتفاع خودرو از سطح جاده احساس چسبندگی خودرو به جاده وجود داره.بر خلاف اینکه فرمان در حالت سکون یا سرعت های پائین نرم عمل می کنه در سرعت های بالا فرمان سفتی مناسبی داره و احساس نا امنی ایجاد نمی کنه.در واقع شما می تونین در سرعت بالا با اطمینان مسیر رو عوض کنین و موانع رو پشت سر بگذارن.کمی احساس در رفتن و یا ول بودن عقب خودرو به راننده دست می ده اما باید گفت که در سرعت 120 کیلومتر بر ساعت با تغییر لاین یا وارد شدن در پیچ های معمول جاده ترسی از از دست دادن کنترل خودرو به راننده دست نمی ده و احساس می شه که تا به اصطلاح در رفتن پشت ماشین هنوز فاصله هست(متاسفانه به علت نو بودن خودرو سرعت های بالاتر تجربه نشد).سیستم تعلیق تیبا هم نمره مناسبی می گیره.نرم طراحی شدن سیستم تعلیق تیبا باعث شده سرنشین ها در مسافرت های طولانی به خصوص با این اوضاع جاده های ایران خستگی کمتری رو احساس کنن.درسته که نرم بودن سیستم باعث شده در سرعت های بالا کمی تعادل خودرو بر هم بخوره اما به نظرم اولویت با راحتی سر نشین هست و تیبا هم برای خانواده طراحی شده نه برای مسابقه سرعت.
همچنین در طول مسر رفت حدود 110 کیلومتر از مسیر به برف وبوران بر خورد کردیم. برف ریز ریز اما به شدت می بارید جاده تا 20 کیلومتر اول شن ریزی شده بود اما از اون به بعد برف و یخ سطح جاده به خصوص لاین تندرو رو پشونده بود.اکثر خودرو ها به با سرعت پائین شاید در حد 50-60 کیلومتر بر ساعت حرکت می کردن.اما تیبا رو با سرعت 80 کیلومتر بر ساعت می روندم و تو بخشهائی از مسیر تو لاین سرعت هم که برف بیشتر بود با همین سرعت حرکت کردم و نه با مشکل خاصی بر خوردم و نه احساس خطر یا عدم امنیت به من و بقیه سرنشین ها دست داد.این در حالی بود که بقیه خودرو ها با بوق زدن و چراغ دادن اعلام خطر می کردن.این رو واقعا و بدون بزرگنمائی می گم که با سرعت 80 کیلومتر خیلی خوب تیبا پیش می رفت ، تعادلش رو حفظ می کرد و به سر نشینان احساس امنیت می داد.
5- شتاب خودرو (عملکرد موتور و گیربکس):
با وجود نو بودن خودرو سعی بر این بود تا به موتور و گیربکس فشار وارد نشه.در نتیجه در طول سفر دور موتور در هیچ دنده ای از 3000 تجاوز نکرد.این مسئله باعث شد در مورد شتاب گیری خودرو قضاوت نهائی میسر نشه.اما در همین شرایط هم خودرو شتاب قابل قبولی داشت و کیلومتر شمار با سرعت مناسبی به 100 کیلومتر بر ساعت می رسید.در سرعت های بالاتر از 100 هم موتور خودرو به فشار بر رو پدال گاز واکنش مناسب نشان می داد و سرعت به شکل مناسبی با لا می رفت. در مورد وضعیت گیربکس بر خلاف انتظار قبلی عملکرد تقریبا قابل قبولی دیده شد.به جز دنده 3 که عملکرد مناسبی نداشت. به ترتیب دنده های 5 و 4 عملکرد خوب، 2 مناسب ،1 معمولی و 3 نا مناسب داشتند.در کل عملکرد موتور و گیربکس با توجه به شتاب گیری مناسب و مصرف سوخت خوب قابل قبول هست.
در تمام موارد بالا دید نسبت به تیبا و توقعات نسبت به اون با توجه به وضعیت بازار خودرو داخلی،قیمت خودرو ها و بازار هدف خودرو تعدیل شده و نتیجه گیری ها هم با رعایت این نکات ارائه شده.
باید توجه کنیم که تیبا باید با خودرو های هم ردیف خودش و با توجه به اختلاف قیمت 3 الی 4 میلیونی با اون ها ارزیابی بشه. در کل به صورت خلاصه:
1-راحتی سر نشینان : خوب
2-موقعیت قرار گیری راننده : خوب
3- مصرف سوخت :خیلی خوب
4-فرمان پذیری خودرو ،هندلینگ، سیستم تعلیق : خوب
5- شتاب خودرو (عملکرد موتور و گیربکس): مناسب
باید بگم از اونجا که سرعت خودرو پائین بود و با مشکل خاصی هم برخورد نکردیم در مورد عملکرد ترمز نمی تونمنظر خاصی بدم اما تا جائی که یادم هست مشکل خاصی نبود و خوب به نظر می رسید
--- نکات منفی---
متاسفانه باید بگم که شدیدا در هنگام نوشتن این مطلب عصبانی هستم و درست قبل از این فرم نظرسنجی سایت مگاموتور رو با نهایت عصبانیت پر کردم جوری که کیبردم داشت تکه تکه می شد.خدمتتون عرض کنم که اصولا آدم خوشبین هستم و اهل منفی بافی و بزرگ کردن نکات منفی نیستم اما نکاتی که در زیر بهش اشاره می کنم واقعا غیرقابل اغماض هستن و جزو حداقل های یک خودرو به حساب میان و هیچ ارتباطی با قیمت خودرو یا کلاس خودرو و موارد مشابه اون ندارن.در سایر موارد هم کاملا کلاس خودرو تیبا و همچنین قیمت اون در مقایسه با سایر خودرو های مشابه بازار ایران مد نظر قرار داده شده.
--صدا--
1-موتور : به باور غلط اکثر مردم موتور تیبا همان موتور پراید هست که دستکاری شده.اما باید گفت که موتور تیبا و پراید با اینکه از لحاظ ظاهری شبیه هستن اما در باطن متفاوتن.در واقع تغییرات انقلابی(منظور از انقلابی این نیست که با جهش تکنولوژی مواجه هستیم منظور تغییر اساسی هست) در سر سیلندر موتور،نحوه عملکرد سوپاپ ها،نسبت تراکم موتور،سیستم پاشش سوخت و ....موتور نسباتا جدید رو خلق کرده که در حدود 80 اسب بخار قدرت به شما تقدیم می کنه.اما به نظر می رسه در سر بالائی ها حتی با ظزفیت باری استاندارد کشش لازم در موتور وجود نداره.البته بخشی از این مشکل به ضعف گیربکس بر می گرده اما نباید ضعف موتور رو فراموش کرد.ضمن اینکه صدای زیاد موتور در این حالت کاملا فشار بر موتور خودرو رو نشون می ده.اما باید گفتر در زمینه شتاب گیری و مصرف سوخت موتور خوب عمل می کنه.
2-گیربکس : به روایتی گیربکس تیبا همون گیربکس پراید ولی با تغییراتی در ضرائب دند هاست. و به روایت خود سایپا گیربکس پراید کاملا باز طراحی شده و گیربکس جدید اما با پوسته مشابه گیربکس پراید!!!!!!خلق شده.هر کدوم ار موارد بالا که درست باشه گیربکس تیبا دارای نقاط ضعف نسبتا جدی هست که عمده این نقطه ضعف ها مربوط به دنده 3 می شه.دنده های یک و دو در حرکت اولیه خودرو نمره قبولی(اما خیلی خیلی مرزی) می گیرن.با ورود به دنده 3 فشار به موتور ،افت شتاب خودرو کاملا محسوس هست ضمن اینکه مصرف بالای موتور خودرو در دنده 3 (با توجه به نمودار مصرف در دنده های مختلف که توسط دوست خوبمون علی آقا تهیه شده بود) نقطه ضعف دیگه ای رو مشخص می کنه .در دنده های بالاتر خودرو از شتاب قابل قبول و مصرف مناسبی برخوردار هست.جا رفتن دنده ها بسته به شرایط خودرو متفاوت هست.در برخی تیبا ها دنده ها خیلی مناسب جا می رن و سر و صدای خاصی هم چه در حین جا روی چه در حین کارکرد از گیربکس شنیده نمی شه.اما در برخی دیگه جا نذفتن مناسب دنده ها به خصوص دنده 3 و دنده عقب و در برخی موارد دنده یک راننده رو آزار می ده.همچنین شنیده شدن صدای زوزه از گیربکس در دنده های سنگین،صدای زیاد گیربکس در دنده عقب هم از ضعف های دیگه گیربکس تیباست که برخی به صورت موردی و برخی به صورت اپیدمی دیده شده .
3-سیستم اگزوز : همونطور که می دونید در تیباهای سری اول مشکل صدای زیاد اگزوز خودرو کاملا مشهود بود که با باز طراحی سیستم اگزوز و دادن فراخوان توسط سایپا مشکل تا حدودی بر طرف شد.اما هنوز پیچیدن صدای اگزوز خودرو داخل اتاق به خصوص در دنده 3 در هنگام شتاب گیری از مشکلا ت تیبا به حساب میاد.به نظر می رسه سیستم اگزوز تیبا مشکل پایه ای و اساسی داره و باید سیستم جدید برای اگزوز طراحی بشه.
4-بدنه خودرو (طراحی و رنگ) : همونطور که مشخصه طراحی تیبا که مشخص نیست توسط کدوم استودیو انجام شده دارای ضعف های اساسی به خصوص در عقب خودرو هست.از جزئیات طراحی قسمت های مختلف مثل گلگیرهای جلو دربها و ....که بگذریم قسمت عقب تیبا واقعا در بیننده حس امیخته با نا امیدی ایجاد می کنه.زمانی که شما طراحی خودرو رو از جلو به عقب دنبال می کنید در قیمت عقب انتظار جمه و جور شدن به خصوص با اون شکل ، چراغهای کوچک،سپر کوتاه ، شیشه عقب کوچک و....رو ندارید. اما این مورد رو نمی شه به حساب نقطه ضعف اساسی تیبا گذاشت(با توجه به اینکه بخش عمده ای از مشکل به سلیقه بیننده بر می گرده و همچنین با لحاظ کردن محدودیت بازار داخلی و محدودیت های طراحی ).البته ذکر این نکته ضروری هست که طراحی ضعیف قسمت عقب خودرو باعث محدود شدن شدید دید عقب چه در حین رانندگی رو به جلو از طریق آئینه داخلی و چه در حال دنده عقب رفتن شده.البته طراح با اضافه کردن آئینه های جانبی مناسب سعی در پوشاندن این نقطه ضعف داشته اما مشکل به حدی شدید است که نیاز به تجهیزات کمکی برای پارک خودرو کاملا ضروی به نظر می رسه.البته مشکل دید محدود عقب در خیلی از خودرو های دیگه حتی با طراحی روز دیده می شه.
اما مسئله عمده دیگه بحث کیفیت رنگ خودروست.موارد متعددی از پریدگی رنگ،خط و خش بی مورد و....دیده شده و دوستان خودمون هم در این تاپیک موارد رو مطرح کردن.از جمله خود من که در بدو تحویل گرفتن تیبا پریدگی رنگ از روی سپر عقب رو رویت کردم.که این نقاط ضعف جدی تیبا به حساب میاد.
5-طراحی داخلی،امکانات رفاهی : عمده ترین مسئله در این بخش بر می گرده به کیفیت پائین قطعات داخل اتاق.از بحث طراحی داخلی (شامل طراحی داشبورد،رو دری ها،دستگیره ها،سیستم صوتی....) که بگذریم کیفیت پائین قطعات واقعا نا امید کننده است.جنس رو دری ها و داشبورد تا حدودی شبیه به L90 اما با کیفیت پائین تر انتخاب شده که علاوه بر نا مناسب بودن از لحاظ ظاهری ، ترس از خرابی،خط و خش و شکستن اجزاء رو در استفاده کننده ایجاد می کنه.مصداق این مورد هم گزارش یکی از دوستان از خط و خش افتادن رودری ها به نسبت خودرو سمند هست.همچنین پخش خودرو با اینکه کارآئی مناسبی داره اما از لحاظ ظاهری می تونست طراحی بهتر و جذاب تری داشته باشه.موارد دیگری هم در این قسمت به ذهن می رسه که از ذکر اونها به علت طولانی شدن مطلب خود داری می کنم.
6-عایق بندی اتاق (ورود آب ، ورود صدا ، ورود هوا) : بزرگترین نقطه ضعف تیبا به اذعان اکثر استفاده کننده های مسئله صدا در داخل اتاق هست.عدم وجود عایق های صوتی و در برخی موارد عایق بندی نا مناسب اتاق خودرو نازک بودن شیشه های خودرو باعث ورو د انواع و اقسام صداها به داخل اتاق خودرو می شه.صدای موتور،صدای گیربکس،صدای اصطکاک چرخ ها با سطح مسیر، صدای اگزوز و.....تماما در جهت خرد کردن اعصاب سرنشینان خودرو بسیج شدن و متاسفانه به غیر از عایق کاری داخل دربها توسط صاحب خودرو راه حل دیگری برای کاهش این صدا ها وجود ندارد.در کنار این موارد سر و صداهای عجیب و غریب از ادوات داخلی مثل داشبورد و رودری ها ، صدای ورود هوا به داخل اتاق در سرعت های بالا از شیشه جلو دربها ، صدای سیستم گرمایش وسرمایش (جریان هوا ) از داشبرد در دورهای بالا و یا صداهای غیر عادی موتور و گیربکس و یا کمک ها در موارد دیگر هم به کلیه موارد بالا اضافه می شن.
در مورد ورود هوا هم ورود هوا از زیر شیشه جلو و از دربها در مواردی (از جمله خودروی بنده) مشاهده شده .
در مورد آب بندی مشکل بخار کردن چراغ جلو برخی خودرو ها یا ورود آب به قسمت زیر پای شاگرد و یا صندوق مشاهده شده.
7-کیفیت قطعات و مونتاژ : از کیفیت قطعات داخلی خودرو که بگذریم در زمینه کیفیت قطعات فنی ضعف هایی وجود داشته که عمده ترین اونها شامل خراب بودن کمک فنرها به خصوص کمک فنرهای عقب، صفحه کلاچ، استپر موتور و....می شه.همچنین استفاده از اجناس نا مرغوب مثل تایر ها و باتری ضعیف و بی کیفیت از موارد مهم دیگه تو این زمینه است.
در مسئله مونتاژ واقعا ضعف های جدی و بزرگی وجود داره.موارد متعددی از رگلاژ نبودن دربها ،رگلاژ نیودن درب صندوق ،شل بودن پیچهای بالابر شیشه جلو ، آسیب دیدن قطعات تزئینی اتاق در حین مونتاژ ، رگلاژ نبودن کلاچ خودرو ، رگلاژ نبودن تسمه دینام ، جفت نبودن قطعات مختلف بدنه در کنار هم و........به صورت اپیدمی در اکثر تیبا ها به چشم می خوره و هر خودروئی حداقل 70 درصد موارد بالا رو زمان تحویل با خودش داره . از طرف دیگه موکول شدن رفع این ایرادات به سرویس اولیه باعث فرسایشی شدن این مسائل برای صاحب خودرو و عدم رضایت روز افزون برای صاحب خودرو می شه.
به عنوان جمع بندی در مورد نکات منفی می شه موارد مختلف رو به این شکل دسته بندی کرد
1- موتور : متوسط
2- گیربکس : بد
3- سیستم اگزوز : بد
4- بدنه خودرو (طراحی و رنگ): متوسط
5- طراحی داخلی،امکانات رفاهی : بد
6- عایق بندی اتاق (ورود آب ، ورود صدا ، ورود هوا): افتضاح
در مورد نکات منفی باید بگم در مورد موتور و گیربکس شاید هر یک به صورت مجزا نمره مناسبی نگیرن اما در کنار هم همونطور که در بخش نکات مثبت اشاره کردم عملکرد قابل قبول و در برخی موارد خوبی رو نشون دادن.در مورد طراحی بدنه هم که به نظر بنده با توجه به تنوع کم خودرو های داخلی و همچنین اطلاعات اندک من از موارد مرتبط با این موضوع جای بحث چندانی وجود نداره.سایر موراد هم که به گمانم از روز روشن تر هستن.
نتیجه گیری کلی :
با توجه به مواردی که در سطرهای قبل اشاره کردم برای مصرف کننده داخلی که به دنبال خودروئی کم مصرف،با امکانات معمول،ایمنی مناسب،جادار برای خانواده و هزینه اولیه و هزینه تعمیر و نگهداری پائین می گرده تیبا خودروی مناسبی به حساب میا د. مصرف سوخت خوب همراه با شتاب مناسب ، ملزومات ایمنی پیوست خودرو مثل ترمز ABS ,EBD دو کیسه هوا ، فضای داخلی مناسب برای 5 سر نشین و صندوق عقب جادار ،نرمی خودرو و پایداری خودرو در سرعت های بالا از نقاط قوت تیبا به حساب میان و در مقابل ضعف های مربوط به گیربکس و سیستم کلاچ ، کیفیت پائین قطعات داخلی ، وجود صدای زیاد در داخل اتاق و کیفیت پائین مونتاژ خودرو از نقاط ضعف تیبا محسوب می شن.
انتظارات و امکانات مالی خودتون رو بسنجین با موارد بالا مقایسه کنین و بعد برای خرید تیبا تصمیم بگیرین و فراموش نکنید شما یک خودرو خانوادگی اندازه کوچک شهری با تکنولوژی دهه 90 ، تولید شده توسط خودرو ساز داخلی و عرضه شده در بازار محدود و بسته داخلی و در رنج قیمت رو به پائین بازار خریداری می کنید.
دوستان اگر این مطلب طولانی شد عذر می خوام و از شما می خوام تجربیاتتون رو در مورد تیبا به اشتراک بگذارین حتی اگر قبلا در تاپیک اصلی نقل کردین همون مطلب رو که بین انبوه مطالب شاید پیدا کردنش برای دوستان تازه وارد مشکل باشه اینجا هم قرار بدین.